Asgari Ödeme Tutarı'na dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Hakları Merkezi, kredi kartı sahiplerini, "asgari ödeme"nin bankalar tarafından tüketiciye sunulmuş bir kolaylık olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER), kredi kartı sahiplerini, "asgari ödeme"nin bankalar tarafından tüketiciye sunulmuş bir kolaylık değil, aksine sinsice faiz batağına düşüren bir tehlike olduğu konusunda uyardı.

TÜ-MER Genel Merkezi'nde dün "asgari ödeme tuzağı" konulu basın toplantısı düzenlendi. TÜ-MER Genel Başkan Yardımcısı Faruk Hançer, kredi kartı kullanıcısı tüketicilerin mağdur olmasındaki en büyük nedenin hesap özetinde yer alan ve tüketicinin içeriğini tam olarak bilmediği "Asgari Ödeme Tutarı" olduğunu belirtti.

Kredi kartı meselesinin uzun zamandır ülkemiz gündemini meşgul ettiğini dile getiren Hançer, yüzbinlerce kredi kartı kullanıcısı tüketicinin mağdur olmasına yol açan uygulamaların hâlâ devam ettiğini söyledi. Gerek bankacılık sektörünün gerek siyasi iktidarların, mağdur olan tüketicilerin sorunlarına geçici çözüm bulmaktan başka bir çalışma yapamadığını ileri süren Hançer, şöyle konuştu: "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından hazırlanan "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı Taslağı" kamuoyunun bilgisine sunularak tartışmaya açılmıştır. Ancak söz konusu taslak uzun bir süredir Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmış bir durumda bekletilmekle birlikte ayrıca kredi kartlarına uygulanan fahiş faizlerinden tüketiciyi kurtaracak bir çözüm üretilmemiş, ileride yeniden yaşanabilecek sorunların üzeri örtülmeye çalışılarak geçici çözümler sunulmuştur."

Faiz ısrarından vazgeçmediler

TÜ-MER'in şikayet ve hukuk komitelerine kredi kartı mağduriyetiyle ilgili yüzlerce tüketici başvurusu olduğunu bildiren Hançer, bu mağduriyetlerin büyük bir çoğunluğunun "Asgari Ödeme Tutarı"ndan kaynaklandığı vurguladı. "Asgari ödeme tutarı bir lütuf değil, yüksek faizleri düşürmemekte ısrar eden bankalar tarafından hazırlanmış bir tuzaktır" diyen Hançer, kredi kartları hesap özetlerinden "Asgari Ödeme Tutarı"nı kaldıran bir yasal düzenleme yapıldığı takdirde kredi kartı mağdurlarının sayısında yüzde 80 oranında azalma sağlanabileceğini kaydetti. Hançer, ilgili kanun taslağı ile kredi kartı hesap özetlerinde bulunan "Asgari Ödeme Tutarı" bölümünün mağdur sayısı artmadan kaldırılmasını ve taslağın bir an önce yasalaşmasını istedi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber